Translate

söndag 27 oktober 2013

Att slakta tupp

Igår var familjen hungrig på kyckling så två av våra tuppar som kläcktes för ca 6 månader sen hamna i ugnen och avnjöts tillsammans med gräddsås.
När vi gick i hönsköpar tankar för 2 år sedan googlade vi runt för att lära oss hur man slaktar dem. Vi resonera att om vi ska ha höns så ska vi också kunna avliva dem på ett humant sätt. De råkar ut för både det ena och andra som gör att man snabbt måste slakta dem. Rovfågeln tar en, en kyckling hamnar mitt i en tuppfight och bryter delvis nacken eller att de blir sjuka och lider. En höna är inget man går till veterinären med direkt. Vårt första försök att ta livet av en tupp inföll redan 2 veckor in i vårt hönsägar liv då "hönan" Prillan började gala och blev utstött ur gruppen. Det blev ett fiasko då hen slet sig efter ett hårt slag i huvudet och rymde ut på åkern med två Stockholmare springande efter sig som försökte leka bonde...

Här kommer i alla fall en instruktion för de som undrar hur man tar livet av en tupp/höna:
För hemslakt ska djuret bedövas och vanligast verkar vara att slå det hårt i bakhuvudet. När tuppen hänger upp och ner blir den lugn och brukar titta upp så det går att slå den bra i bakhuvudet så den tuppar av. (Blir helt stel i kroppen)

Nu är den bedövad och ligger still, snabbt upp på huggkubben och se till att pricka rätt.

Nu sprattlar rackarn som bara den medan den avblodas och det stänker blod långa vägar. Om man vill göra detta lite mer civiliserat kan man ta av toppen på en kon och sticka ner tuppen i innan man hugger huvudet av den.
Jag glömde fota medan jag plockade och tog ur den så det får ni se en annan gång.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar