Translate

torsdag 10 oktober 2013

Några av sommarens projekt

Den roligaste och mest intensiva delen av året för projekt börjar gå till sitt slut. Allt vi sått är skördat och ligger på tork, mosat i burkar eller har bytt skepnad på ett eller annat sätt i jordkällaren och väntar på att en hungrig familj ska sätta tänderna i dem.

Här är några av de saker vi sysslat med under våren och sommaren:

Rabarbervin:

Mike fick i 33 års present av sin snälla fru ett "börja göra eget vin"-sett. Det passar ju utmärkt till att göra rabarbervin och våra rabarber är helt enorma. Vi skördade och hällde i en massa olika påsar med jästnäring, jäst, socker, klarningsvätska mm efter receptet. Till vår besvikelse förlorade vinet sin vackra rosa färg då klarningsvätskan hälles i och kvar blev en gulaktig tråkig ton. Smaken blev vi positivt överraskade av då det smakar som torrt vitt vin.

Nästa försök ville vi göra det hela mer "back to basic" och använda oss endast av jäst och socker och lät det jäsa klart i egen takt. Resultatet blev ett mycket sötare vin med lite bubblor i då vi glömde röra ut kolsyran men den fina färgen fick vi behålla.



Syra grönsaker:
För att kunna förvara grönsaker länge samt få i sig bra mjölksyrebakterier, ni vet sånna som finns i proviva o a-fil o sånt testade vi att syra grönsaker. Än en gång hade den snälla frun vart framme och gett Mike ett fint syrningskärl i julklapp från kvarspecialisten.se. Morot, palsternacka, vitlök och squash täcktes med saltvatten samt extra skjuts för syrningen, sån där grejs man får när man silar a-fil i ett kaffefilter. Efter 2 dygn på diskbänken fick hela baletten flytta ut i garaget där det är lite svalare och efter två veckor var det klart att ätas.

Tomterna:
Hjälp vad mycket tomater vi fick i år! Vi smällde upp ett billigt plastväxthus från Ö&B på våren och grävde ur jorden ordentligt och förbättrade den med hästbajs. Där trivdes tomaterna super bra och det blev en djungel. Nu har vi massor av tomatsoppa och tomatsås i frysen samt nån burk med "sol"torkade tomater från ugnen.

Snaps: Bara för att det är sån vacker bild så presenterar jag Mikes kantarell snaps. Det är få som gillar den men tydligen skulle den med på surströmmingsskivan i år. Svampen ska ligga och dra nån vecka eller så i sprit och silas sedan bort. 

Squash: Den blev enormt stor. Hamnade i syrningskärl och i många pastasallader och Pizzor innan just det här exemplaret tog slut. Tur att min 3 åriga Billie är en stark tjej.

Vedlåda:
När vi tog över huset fanns en enkel lagerhylla bredvid en av våra tre eldstäder att förvara ved i. Då vi endast eldar för att värma vårt lilla hus på närmare 180 kvm så innebär det att rätt många skottkärror och pulkor ved ska släpas in i huset. Det bli ruggit skräpigt och många trevliga spindlar hänger med in. Jag och barnen vill hellre ha en vedlåda utanför dörren. Vi är nöjda med resultatet men locket kärvar redan :( 

Snus:
Där här är Mikes hjärtebarn. Oj vad tid min man spenderar med att bygga vindskydd, noppa av blommor, göra nässelvatten som luktar blä åt tobaksplantorna. Hela pergolan har vuxit igen av dessa dryga metern stora plantor. Barnen känner stor respekt för dessa gröna växter och ser vettskrämda ut om de råkar snubbla över en planta. Det är nu skönt att dessa stora blad hänger på tork i ett labyrintsystem över hela bastun så det snart blir slut på eländet. När de är (snus-, hahaha)torra ska de åka en svängom i matberedaren och sen ligga och svettas med vatten och salt på 50 grader i ugnen i tre dagar. Efter det häller han i nått bindningsmedeln av nått slag, glycerol tror jag det hette. Färdigt. Ska bli kul att testa det när jag inte är gravid.

1 kommentar:

  1. Älskling det är 5 dygn i 50 grader. Men eftersom våran ugn är som den är blev det 3,5 dygn mellan 60-90 grader...
    Å ruskigt gott blev det!

    SvaraRadera